Flaki po warszawsku – historia, składniki, jak zrobić Porady

Flaki po warszawsku – historia, składniki, jak zrobić

Flaki po warszawsku to jedno z bardziej charakterystycznych dań, wywodzących się z kuchni warszawskiej, na której wyjątkową tradycję i potrawy złożyło się wiele lat przemian kulturowych oraz kształtowania się tzw. warszawskiej tożsamości. Miks wpływów tradycji rosyjskich, francuskich i niemiecki, a także smaków kuchni żydowskiej oraz osmańskiej przyczynił się do wyjątkowości kuchni warszawskie, która z pewnością wyróżnia się na tle innych regionów. 

Tradycyjną polską potrawą, którą raczono się zarówno w przeszłości, jak i dziś, która jest znana w całej Polsce i może być przygotowywana na szereg różnych sposobów, są flaki. Wśród różnych odmian wspomnianego dania, na co duży wpływ miał region, w którym je przygotowywano, należy wyróżnić flaki po warszawsku, które nadal są swego rodzaju rarytasem dla wszystkich wielbicieli tej tradycyjnej potrawy. 

Na czym polega wyjątkowość flaków po warszawsku?

Dla wielu osób flaki są jedną z tych potraw, o których nie można zapomnieć i które nadal podczas rodzinnych obiadów lub różnego rodzaju uroczystości, goszczą na naszych stołach. Oczywiście ile jest gospodyń, ile regonów, wspomniana potrawa przygotowywana jest nieco inaczej. Jednak na szczególną uwagę zasługują flaki po warszawsku, które charakteryzują się dodatkiem pulpetów, niegdyś wykonywanych w wołowego łoju i bułki tartej, obecnie powstają raczej z wątróbki. Nic więc dziwnego, że ten niepowtarzalny dodatek, który pozwolił na wyróżnienie flaków po warszawsku na tle innych, tradycyjnych flaków, przyczynił się do ich rozsławienia na cały kraj. 

Flaki po warszawsku – składniki i sposób przygotowania

Kuchnia po warszawsku nadal przez wiele osób jest mile wspominana, jednak w wyniku znacznych przemian kulturowych, obecnie na mapie Stolicy jest coraz mniej miejsc/lokali lub też ich całkowity brak, w których można skosztować tradycyjne dania warszawskie. Dlatego też, gdy chcesz samemu podjąć się wyzwania i przygotować w domu ten wyjątkowy rarytas, jakim są flaki po warszawsku niezbędnym, jest wyposażenie się w następujące składniki: 

  • flaki wołowe – oparzone, oczyszczone, a następnie pokrojone w paski; 
  • mięso wołowe z kością np. szponder; 
  • korzeń selera i pietruszki; – marchewka, por i cebula; 
  • masło i mąka – do zasmażki;
  • przyprawy tj. majeranek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, imbir; 
  • siekana natka pietruszki; 
  • wątróbka cielęca na pulpety. 

Z wymienionych wyżej składników należy przygotować wywar wołowy, do którego dodajemy obsmażoną na patelni cebulę oraz oczyszczone, oparzone i pokrojone flaki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 4 godziny tak, aby flaki były miękkie. Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, a następnie dodajemy do wywaru. W międzyczasie przygotowujemy pulpety z dokładnie oczyszczonej i drobno posiekanej wątróbki cielęcej, jajka, natki pietruszki, soli, pieprzy i np. dodatku łoju wołowego oraz bułki tartej. 

Warszawa – gdzie zjeść flaki po warszawsku

Jednym z miejsc na gastronomicznej mapie Warszawy, w którego przypadku nadal możemy liczyć na wyjątkowe, tradycyjne flaki po warszawsku, jest sklep i restauracja należąca do uznanej polskiej restauratorki, jaką jest Magda Gessler. Mowa o Delikatesach U Fukiera, które w ofercie posiadają szereg wielu innych niezwykle smacznych i aromatycznych potraw, przygotowanych zgodnie ze staropolskimi recepturami.

Anna Trmik

Dodaj komentarz